ISO 22000 : 2018 (HACCP)

ISO 22000:2018 (HACCP) Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων

 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Το Διεθνές Πρότυπο ISO 22000:2018 (HAACP Hazard Analysis & Critical Control Points - Ανάλυση Κινδύνων και Κρισίμων Σημείων Ελέγχου) ορίζει τις απαραίτητες οργανωτικές δομές και τις ελάχιστες απαιτήσεις που πρέπει να πληροί ένας οργανισμός ή μια επιχείρηση ώστε να λάβει την Πιστοποίηση ISO 22000:2018.

Το Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων περιλαμβάνει περιγραφή της οργάνωσής της εταιρείας, γραπτές οδηγίες για τις εργασίες που εκτελούνται στην εταιρία και οι οποίες επηρεάζουν την ασφάλεια των τροφίμων, έντυπα και έγγραφα που εφαρμόζονται καθώς και εργαλεία ελέγχου και αξιολόγησης της λειτουργίας του συστήματος.

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ

Το Πρότυπο ISO 22000:2018 εφαρμόζεται από επιχειρήσεις όλων των μεγεθών και των ειδών διατροφής.

Βάσει του ισχύοντος, πλέον, Κανονισμού 852/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου, που αντικαθιστά την Οδηγία 93/43/ΕΟΚ απαιτείται η εφαρμογή, η διατήρηση και η αναθεώρηση ενός Συστήματος Διαχείρισης της Ασφάλειας Τροφίμων, στο οποίο περιλαμβάνεται η Ανάλυση Κινδύνων και Κρισίμων Σημείων Ελέγχου (HACCP) για τις επιχειρήσεις που : Παρασκευάζουν, Μεταποιούν, Παράγουν, Συσκευάζουν, Αποθηκεύουν, Μεταφέρουν, Διανέμουν, Διακινούν , Προσφέρουν προς πώληση τρόφιμα.

Σε αυτές περιλαμβάνονται συσκευαστήρια, βιομηχανίες τροφίμων, εστιατόρια, υπεραγορές catering, ξενοδοχεία που διαθέτουν χώρους μαζικής εστίασης κ.λ.π.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Τα βασικά οφέλη από την εγκατάσταση και εφαρμογή ενός Συστήματος Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ISO 22000:2018 είναι τα ακόλουθα:

  • Εξασφαλίζει την αναγνώριση της δέσμευσης της Εταιρείας για συνεχή προσπάθεια μείωσης της πιθανότητας εισαγωγής κινδύνων στο τρόφιμο και για την βελτίωση της διαδικασίας παραγωγής του.
  • Διευκολύνει τις συναλλαγές της εταιρίας με άλλες εταιρείες, και ισχυροποιεί την θέση της έναντι του εσωτερικού και εξωτερικού ανταγωνισμού (όλο και περισσότερες επιχειρήσεις απαιτούν από τους προμηθευτές τους να διαθέτουν πιστοποιημένο σύστημα HACCP).
  • Ενισχύεται η φήμη της εταιρείας ως προς τη δυνατότητα της να προστατεύσει την υγεία του καταναλωτή.
  • Αποκτά η επιχείρηση σοβαρό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών στις εξαγωγικές δραστηριότητες καθώς ανοίγονται ευκαιρίες για διείσδυση σε διεθνείς αγορές.

ΤΑ 6 ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

Τα στάδια για την ανάπτυξη Συστημάτων Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων ISO 22000:2018 είναι τα εξής:

  • Διαγνωστική Μελέτη.Σε αυτό το στάδιο αναλύεται η υπάρχουσα λειτουργία της επιχείρησης και ο τρόπος διαχείρισης / αντιμετώπισης των θεμάτων διαχείρισης της Ασφάλειας Τροφίμων.
  • Σχεδιασμός Συστήματος Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων.Σε αυτό το στάδιο γίνεται η ανάπτυξη και ο σχεδιασμός όλων των διαδικασιών με βάση το πρότυπο και εγκρίνονται από τη Διοίκηση.
  • Καθορισμός Πολιτικής, Στόχων Διαχείρισης Ασφάλειας ΤροφίμωνΣε αυτό το στάδιο σε συνεργασία με τη Διοίκηση ορίζεται η Διαχείριση της Ασφάλειας των Τροφίμων στα πλαίσια της επιχείρησης οι δείκτες και οι στόχοι. Επιπλέον, καθορίζεται η οργανωτική δομή εάν δεν υπάρχει.
  • Εκπαίδευση Εφαρμογής.Σε αυτό το στάδιο το προσωπικό εκπαιδεύεται στο σύστημα.
  • Δοκιμαστική εφαρμογή.Σε αυτό το στάδιο το Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων εφαρμόζεται και τηρείται από την εταιρεία. Επιπλέον, γίνονται εσωτερικές επιθεωρήσεις και καθορίζονται βελτιώσεις με βάση αυτές.
  • Πιστοποίηση. Το Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων πιστοποιείται από ανεξάρτητο φορέα πιστοποίησης επιλογής της επιχείρησης. Η Εταιρεία μας υποστηρίζει την επιχείρηση και μετά την πιστοποίησή της διενεργώντας εσωτερικές επιθεωρήσεις και παρέχοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες.

Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και περαιτέρω διευκρινήσεις σχετικά με την διαδικασία πιστοποίησης, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας 210-5068689 , Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Πιστοποιηθείτε Γρήγορα και Οικονομικά. Δώστε την απαραίτητη ώθηση στην επιχείρηση σας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΕΛΟΤ 1429 : 2008
Email to kxengineers.gr
Phone to kxengineers.gr
Back to top